Posted on 1 коментар

Ще трішки нових фактів про улюблений шоколад.

Не варто думати, що смак шоколаду залежить виключно від фабрики і її добавок. Самі какао-боби мають найрізноманітніші аромати і смаки. Якщо точніше, то більше 300 смаків, а також 400 запахів.

Білий шоколад. На відміну від звичного темного в нього не додаються тверді плоди какао-дерева. Для виробництва білого шоколаду застосовують какао-масло.

Аби бути молодим, треба пити червоне вино та заїдати чорним шоколадом – такий висновок зробили хіміки-дослідники з Ексетерського та Брайтонського університетів. Яким чином ці продукти можуть зберегти молодість. Дослідники запевняють, що вони зробили значний прорив у боротьбі зі старінням і знайшли спосіб омолоджувати неактивні клітини, що старіють. Однією з причин, через яку людина стає більш сприйнятливою до захворювань, є те, що тканини накопичують старі клітини. Тобто вони є живими, але не ростуть і не функціонують наповну. Подолати цю проблему допоможуть хімічні сполуки, що містяться у червоному вині, чорному шоколаді, червоному винограді та чорниці.

 Hershey – відома американська компанія з виробництва солодощів з какао. Вона найстаріша і найбільша в історії. У 1907 вони почали виробництв шоколадних плиток. Спочатку вони були квадратної форми. А ось в 1921 році замінили верстат. І шоколадка «Kisses» стала іншої форми. До того ж, багато різних фактів, що стосуються даної компанії. Наприклад, на Південному полюсі була виявлена ??схованка адмірала Річарда Берда. А в неї (через 60 років) збережена шоколадка, яку, незважаючи на сильні морози, можна було ще з’їсти.

Posted on Залишити коментар

Нові цікавинки про шоколад.

Дерево какао живе 200 років. Його плоди з’являються раз у 25 років. На одному дереві з’являється близько 2,5 тис. бобів.

Першу плитку шоколаду випустили 1842-го на англійській фабриці Cadbury.

Масло какао розтає при температурі в 97 градусів за Фаренгейтом. Це – 36,1 градус за Цельсієм, що дорівнює температурі людського тіла. Саме тому шоколад тане в роті. У шоколаді міститься фенамін – речовина, що створює відчуття закоханості

 

Posted on Залишити коментар

Шоколад не шкодить вашим зубам

У 2000 році японські вчені встановили, що шоколад є менш шкідливим для здоров’я ваших зубів, ніж багато інших солодких продуктів. Це пояснюється тим, що антибактеріальні властивості какао-бобів компенсують відносно високий рівень цукру.

Posted on Залишити коментар

Як ростуть какао-боби

У ботаніці шоколадне дерево одержало назву “Теоброма какао”, що означає “їжа богів”. Росте воно тільки в теплому та вологому кліматі, у тіні інших величезних дерев. Культура поширена в основному в Північній і Південній Америці, Австралії і на деяких островах Азії, у місцях з родючим , пухким ґрунтом, що має постійну температуру 20-28°С. Висота рослин може сягати 6-8 метрів. Загальний обсяг врожаю знімається два рази в рік – основний (жовтень-лютий) і проміжний (травень-червень). Дерево може давати до 2 кілограмів какао-бобів на рік.

Плантації какао-бобів мають обмежені райони виробництва і різні сорти: “кріолло” – ніжний, ароматний і гіркуватий, “форастеро” – із трохи більш простим смаком і, нарешті, виведений за допомогою схрещування двох попередніх сортів “трінітаріо” – справжня насолода для гурманів.

Posted on Залишити коментар

Какао-боби замість монет

До 600 року нашої ери шоколад не втратив жодного компонента первісного складу. Історію розвитку шоколаду продовжило плем’я майя. У цей період язичество стало причиною того, що шоколад став дуже коштовним напоєм, з ним було зв’язано безліч релігійних ритуалів і традицій. Цінність шоколаду була велика, адже він прирівнювався до їжі богів.

Індійці майя в ті часи проживали в Центральній Америці, на півострові Юкатан. Зараз на цій території знаходиться Мексика, де шоколад на даний час звичний, але відтого не менш улюблений.

За часів індійців майя дерева какао навмисно не вирощували. Їх росло чимало, але і недостатньо для того, щоб кожен міг пити божественний напій вдосталь. У результаті індійці стали використовувати какао-боби як засіб розрахунку. На рахунку був кожен плід: за 100 какао-бобів, наприклад, можна було купити раба.

Коли розрахунки велися чималими сумами, то плоди рахували не поштучно, а стручками, кожний з яких важив близько 500 г. Були і курйози: давні “фальшивомонетники” виймали зі стручків какао-боби і наповнювали їх чимось менш коштовним.

Пізніше цінність плодів какао підштовхнули індійців майя до початку утворення плантацій какао – хорошого, як відомо, повинно бути багато.

Posted on 1 коментар

Європа і шоколад – історія любові

Іспанці  тримали рецепт виготовлення шоколаду в таємниці. Але довго приховувати цей дивний напій виявилося неможливим. Мореплавці продовжували свої подорожі по далеким берегам: у їхньому числі був також й італійський мандрівник Франческо Кареті. Подорож по Центральній Америці дала значні результати: шоколад став відомий і в Італії. Італійці не стали настільки завзято охороняти рецепт ласощів. Отже, у 17 столітті шоколад став відомий по всій території Європи.

Шоколад набув безліч шанувальників. При цьому масове визнання перетиналося з ексклюзивністю – спробувати шоколад вдавалося декому і нечасто. В Англії стали з’являтися так звані Шоколадні будинки, де збиралася англійська еліта. Найвідомішим став Шоколадний будинок Уайта, що був відкритий у 1893 році. Свою популярність він доніс і до наших часів, дбайливо зберігаючи створену культуру вживання шоколаду.

У 1700 році англійці додали в шоколад молоко. Пізніше видобуток з какао-бобів какао-масла став переломною подією в історії шоколаду: тепер його можна виготовляти не тільки в якості напою, але й у вигляді плиток. На радість усім.